عمارت شهرداری تبریز 🏡| آدرس دقیق 📍+ معرفی ⚡| تاریخچه 📚+ معماری🧱
فهرست عناوین
عمارت شهرداری تبریز یکی از آثار تاریخی برجسته این شهر بوده که به عنوان یک آثار ملی ایران ثبت شده است. این بنا با معماری خاص خود، جزء مهم ترین جاهای دیدنی تبریز محسوب میشود. ساختمان عمارت شهرداری به دوران پهلوی اول بازمیگردد و طراحی آن تحت تأثیر معماری آلمانی قرار گرفته است. برج ساعت مشهور این عمارت، به عنوان یکی از نمادهای مهم شهر تبریز شناخته میشود. علاوه بر جلب توجه از لحاظ زیبایی معماری و تاریخی، عمارت شهرداری به دلیل نقش مهمی که در تاریخ مدرن شهر ایفا کرده، ارزش ویژهای دارد.
امروزه، این مکان میزبان موزه شهر و دفتر شهرداری تبریز است، جایی که اسناد، عکسها و اشیای تاریخی مرتبط با تاریخ و فرهنگ شهر به نمایش گذاشته میشوند. بازدید از این موزه فرصتی مناسب برای آشنایی با تاریخچه و میراث فرهنگی شهر تبریز محسوب میشود. محوطه عمارت شهرداری با فضای سبز و امکانات رفاهی مناسب، تجربهای دلپذیر برای بازدیدکنندگان فراهم میکند که در آن میتوانند از زیباییهای فرهنگی و تاریخی این شهر بهرهمند شوند.
عمارت شهرداری تبریز کجاست؟
عمارت شهرداری تبریز در قلب شهر و در میدان شهرداری (ساعت) در تقاطع خیابان های امام خمینی و ارتش واقع شده است. این موقعیت مرکزی آن را به یکی از نقاط مهم و جذاب جهت بازدید در شهر تبریز تبدیل کرده است.
مسیر دسترسی:
برای دسترسی به عمارت شهرداری تبریز، میتوانید از وسایل حمل و نقل عمومی یا خودروی شخصی استفاده کنید. راه سریعتر استفاده از اتوبوس تندرو (BRT) است، بهویژه خط شریعتی-آبرسان که شما را مستقیماً به عمارت شهرداری منتقل میکند. همچنین دو پایانه اصلی اتوبوس در نزدیکی این مکان قرار دارند و اکثر اتوبوسهای شهری به این پایانهها میرسند. اگر از مترو استفاده میکنید، میتوانید در ایستگاه میدان ساعت پیاده شوید. گزینههای دیگر شامل تاکسی و خودروی شخصی هستند. به دلیل محدودیتهای پارکینگ در نزدیکی عمارت، ممکن است نیاز باشد که ماشین خود را در فاصله دورتری پارک کنید. اما تعدادی پارکینگ عمومی در آن نزدیکی وجود دارند که میتوانید پس از پارک ماشین، پیاده به عمارت شهرداری بروید.
🖍️بیشتر بخوانید: کلیسای مریم مقدس تبریز کجاست ⛪| آدرس📍+ تاریخچه + عکس 📚| معماری⚒️
معرفی عمارت شهرداری تبریز
عمارت شهرداری تبریز، با مساحت زمین ۹۶۰۰ مترمربع و زیربنای ۶۵۰۰ مترمربع، در بازه زمانی ۱۳۱۴ تا ۱۳۲۰ هجری شمسی در محل گورستان متروکه کوی نوبر (نزدیک به محله مقصودیه) بنا شده است. این بنا شامل سه طبقه میباشد و از برج ساعت با ارتفاع ۳۰٫۴ متر نیز بهره میبرد که در طول ۷۰ سال گذشته به طور مداوم هر ۱۵ دقیقه گوشنوازی اش را به مردم شهر یادآوری کرده است. این بنا در مرکز تبریز، در میدان ساعت تبریز واقع شده و در حال حاضر تمام امور عمرانی و اداری شهرداری تبریز در این مکان تمرکز دارد.
تاریخچه عمارت شهرداری تبریز
در سال ۱۳۱۴، با حاکمیت حاج ارفعالملک جلیلی به عنوان شهردار و با نظارت مهندسان آلمانی، ساخت عمارت شهرداری تبریز در محل گورستان مخروبه و متروکه محله نوبر (معروف به مقصودیه) آغاز شد. شهرداری تبریز، نخستین نهاد شهرداری در این شهر بود که در آغاز تأسیس با عنوان «بلدیه» شناخته میشد. این بنا بهخاطر برج ساعتی که در بالاترین نقطه آن قرار دارد (معروف به ساعات قاباغی)، جزء آثار برجسته و بنام شهر تبریز به ثبت ملی رسیده است. این میدان بهعنوان یکی از آثار تاریخی مهم و جاذبههای گردشگری شهر، تاکنون توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.
معماری عمارت شهرداری تبریز
عمارت شهرداری تبریز بهصورت یک ساختمان U شکل و سه طبقه با زیربنای ۶۵۰۰ مترمربع احداث شده است، و نمای خارجی آن از سنگ تراشیدهای ساخته شده است. طراحی این بنا به شکل یک عقاب در حال پرواز، با الهام از ساختمانهای قدیمی در آلمان قبل از جنگ جهانی دوم انجام شده است. دیوارهای این ساختمان اغلب از آجر و ملات ماسه و آهک ساخته شدهاند؛ در حالی که نمای شمالی و شرقی آن از سنگ و نمای جنوبی و غربی ترکیبی از آجر و سنگ تشکیل شده است. تمامی دیوارها دارای کلاهک های آهنی در جهتهای طولی و عرضی هستند.
زیبایی برج ساعت تبریز در محور اصلی و مرکزی عمارت، بهعنوان یکی از ویژگیهای برجسته این مجموعه معماری محسوب میشود. این برج با نمای زیبا و هماهنگی بسیار خوب، حتی از فاصله دور نیز توجه هر رهگذری را به خود جلب میکند. علاوه بر این، استفاده از سنگهای حجاریشده در قاب پنجرهها و رخ بام، از جمله زیباترین موارد تزئینی در این عمارت باشکوه است. ورودی تشریفاتی در قسمت مقابل میدان و ورودیهای متعارف در بخش محوطه، نیز به این بنا اعتبار و زیبایی اضافه میکنند.
کاربری عمارت شهرداری تبریز
عمارت شهرداری تبریز از ابتدا به عنوان مقر اداری شهرداری تاسیس شده است و همواره بهعنوان یکی از بناهای برجسته و زیبای شهر تبریز شناخته میشود. در طول تاریخ، این عمارت با تغییرات و تحولات شهری، جایگاه خود را حفظ کرده و امروزه نیز بهعنوان مرکزی برای امور عمرانی و اداری شهرداری تبریز شناخته میشود. با وجود انتقال اکثر امور به ساختمانهای جدید، عمارت شهرداری همچنان بهعنوان محل انجام برخی از ملاقاتهای رسمی و دیپلماتیک با مقامات عالی رتبه خدمت میکند.
این بنا به دلیل اهمیت تاریخی و معماری خود، میزبانی از نخستین موزه شهر تبریز و محل سکونت شورای اسلامی شهر تبریز نیز بوده است. جلسات رسمی شورا در آمفیتئاتر موجود در این ساختمان برگزار میشود که این موزه و آمفیتئاتر به عنوان بخشی از ساختمان مذکور، جزئیات مهمی از فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی شهر را در بر دارند.
موزه شهرداری تبریز
موزه شهرداری تبریز در سال ۱۳۸۶ به مناسبت یادگاری صدمین سال تأسیس اولین انجمن شهر و بلدیه ایران در تبریز، در یکی از محله های تبریز و در داخل عمارت شهرداری افتتاح شد. این موزه به عنوان نخستین موزه شهر و شهرداری در ایران، با هزینهای بالغ بر یک میلیارد و صد میلیون ریال تاسیس شده و مورد استقبال عموم قرار گرفته است. در داخل موزه، انواع تالارهایی مانند تالار دوربین های قدیمی، تالار دفاع مقدس، چاپ و نشر، هنرهای معاصر، فرش، خط و خوشنویسی، حکمت و چندین تالار دیگر وجود دارد. در این تالارها، یادگارهای ارزشمندی از جمله اشیا، آثار و اسناد قدیمی مربوط به بلدیه تبریز، هدایای مقامها و شخصیتهای بینالمللی به شهرداران، کتب خطی و آثار هنری، اسناد اداری و مالی، جامهای قهرمانی باشگاه شهرداری تبریز، چینیآلات، سفرنامههای نوشته شده درباره تبریز، تجهیزات و اسناد مربوط به شهر نخستینها جمعآوری و به نمایش گذاشته شدهاند.
یکی از جذابترین تالارهای موزه، تالار فرش است که گنجینهای بینظیر از فرشها و قالیهایی با قدمت ۱۱۰ سال را به نمایش میگذارد. این تالار شامل ۱۲ تخته فرش است که به دستور ارفعالملک جلیلی بافته شده و به اتمام رسیدهاند. همچنین، تالار دوربینهای قدیمی نیز جایگاه ویژهای در موزه دارد که تاریخچه و روند تکوین و شکلگیری دوربینهای نسل قدیم را به نمایش میگذارد. در محوطه عمارت شهرداری نیز، تعدادی از اتومبیلهای قدیمی شهر تبریز نمایش داده شدهاند، از جمله تاکسی و اولین ماشین آتشنشانی تبریز که دیدن آنها تجربهای جذاب است.